Το δημογραφικό είναι το μέγιστο “πρόβλημα της πατρίδας μας, αφορά την ύπαρξή μας, τα πάντα.

Από τη μια πλευρά είναι η αδυναμία η αποφυγή από μέρους των ζευγαριών για τεκνοποίηση, Είναι και η κρίση που προστέθηκε σε διάφορους παράγοντες, που προδιαθέτουν σε αποφυγή δημιουργίας παιδιών. Αυτά τα ξέρουμε και έτσι τα βλέπουμε.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Δεν ισχύει μόνο το “κάντε παιδιά γιατί χανόμαστε”. Γιατί παιδιά κάνουμε. Όταν έχει περίπου 150.000 εκτρώσεις το χρόνο στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι παιδιά κάνουμε, αλλά δεν τα κρατάμε. Δηλαδή με αναγωγή σε πέντε χρόνια είναι περίπου μισό εκατομμύριο. Είναι αυτό που λέμε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Έχουμε ήδη αρνητικό ισοζύγιο σε ότι αφορά τις γεννήσεις.

Πρέπει λοιπόν να δούμε το δημογραφικό, την υπογεννητικότητα και από τις δύο πλεύρές. Να στηρίξουμε με οικονομικά και εκπαιδευτικά προγράμματα την οικογένεια, τη μητρότητα, την εγκυμοσύνη, το παιδί.

Να στηρίξουμε την διαπαιδαγώγηση των νέων, να αναλάβουν υπευθυνότητα σε ότι αφορά τον έλεγχο της γονιμότητας και την αποφυγή της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Να στηρίξουμε την μητέρα, που μεγαλώνει μόνη το παιδί της (μονογονείκή οικογένεια).

Να στηρίξουμε την έγκυο να κρατήσει την κύηση και να μην την διακόψει κάνοντας έκτρωση.

Χρειάζεται πρόγραμμα και βασικά θέληση για να τα πετύχουμε όλα αυτά. Είναι η θέση μας να προσπαθήσουμε να αναστρέψουμε την υπογεννητικότητα και να σταματήσουμε την αρνητική δημογραφική εξέλιξη.

Προσβλέπουμε στην ενεργό στήριξή σας σε αυτή την προσπάθεια.

Προσβλέπουμε στην ενεργό συμμετοχή σας στην πορεία αυτή ώστε να διεκδικήσουμε περισσότερα από αυτή τη μεγάλη οικογένεια που είναι η Ευρώπη.

 

Δρ. Θεοχάρης Α. – Ταντανάσης
Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας Α.Π.Θ.

Πανελλήνια ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ